top of page
Search

ŠPANŠČINA MALO DRUGAČE

Updated: Oct 26, 2018


Vse bolj pomemben delež med tujimi gosti v Sloveniji predstavljajo gosti iz Španije. V letu 2018 se je namreč delež teh gostov povišal za 86 %, zato se tudi v projektu Gostus zavedamo pomena učenja španskega jezika. V vročih poletnih mesecih smo tako organizirali španski teden v Celju z naravnimi govorci. Ker se zavedamo, da je v času sončnih poletnih dni, predvsem pa visokih temperatur težko sedeti za knjigo in slediti lekcijam, smo se osvajanja novega jezika lotili nekoliko drugače. Organizirali smo kuharske delavnice na temo španske kuhinje, ki so jih vodili naravni govorci v svojem maternem jeziku. Tako smo ubili dve muhi na en mah: spoznali smo nekatere španske tradicionalne jedi in se naučili osnovne komunikacije v španskem jeziku.

Morda se sliši nekoliko nenavadno, da smo v Savinjsko regijo pripeljali špansko kuhinjo, a v času klimatskih sprememb, ko poletja postajajo tudi pri nas neznosno vroča, so španske jedi, ki predvsem ohlajajo telo, pravi navdih, kako lahko pripravimo lahke obroke s sestavinami iz domačega vrta. Bogato letino paradižnika smo tako z našimi jezikovnimi učitelji spremenili v okusen gazpacho. Gre za hladno paradižnikovo juho, ki izvira iz pokrajine Andaluzija.

Španci so nas tudi navdušili za nekoliko drugačno pripravo pogostij in sicer za tako imenovane »tapase«, ki jih radi postrežejo ob obisku prijateljev ali v barih ob pivu in vinu. Gre za različne majhne prigrizke postrežene na majhnih krožnikih ali v majhnih posodicah. Ponavadi so to koleščki klobase chorizo, krompirjeva tortilja, popečeni kruhki s paradižnikovo mezgo, pečene paprike, pršut in tudi nekatere morske jedi. Torej, zakaj ne bi pripravili tapasov kar iz savinjskih dobrot? Chorizo lahko zamenjamo s kakšno odlično savinjsko klobaso. Pivo bo tako še bolj teknilo.
11 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page